در ابتدا به سراغ مفهوم پلازای شهری و جایگاه آن در طراحی و تحرک شهری می‌رویم. معنی لغوی پلازا، میدان و محل تجمع عمومی است. با این حال در اصطلاحات شهرسازی و طراحی شهری به محلی برای گردهمایی و تجمع مردم اطلاق می‌شود که عرصه را بر خودروها تنگ کرده و بیش از پیش به عابرین پیاده الویت می‌دهد.

با توجه به ارتباط تنگاتنگ بین فضای شهری و نوع استفاده از این فضاها، لازم است طبقه‌بندی فضاهای شهری بر اساس نحوه استفاده از فضا صورت پذیرد. به این معنی که فضاهای عمومی بر اساس نحوه استفاده به دو دسته فضای حرکت و فضای مکث تقسیم‌بندی شوند. بدیهی است که در این روش تقسیم بندی خیابان‌ها به عنوان فضای حرکت و میدانگاه‌های شهری یا پلازا به عنوان فضای مکث در نظر گرفته می‌شوند. با طراحی بهینه پلازاها که نماد پویایی شهری و محلی جهت ارتباط بیشتر انسان با فضای سبز و در عین حال در ارتباط همه جانبه با نیازهای شهروندان است، در راستای توسعه پایدار شهری گام برداشته‌ایم.

مطالعه امکان‌سنجی طراحی پلازای شهری

در مطالعات امکانسنجی اجرای پلازا در میدان‌های اصلی شهر، مانند میدان ولیعصر تهران، میدان امام حسین و …، نخستین دغدغه بررسی ترافیکی طرح است. با توجه به اینکه هدف از طراحی و اجرای پلازا در میدان‌های شهری، ایجاد محلی برای تجمع و تردد عابرین پیاده در سطح همکف و محدود کردن تردد خودروها در این سطح است لذا باید مسیر جایگزین تردد خودروها بررسی گردد.

نخستین گام در بررسی ترافیکی طرح، تعیین حوزه نفوذ ترافیکی است. به علاوه چون کاربری اراضی از عناصر جدایی ناپذیر طراحی شهری است باید مقوله حمل و نقل و کاربری اراضی همزمان در طرح دیده شود. پس گام بعد تعیین حوزه نفوذ شهرسازی یا در نظر گرفتن کاربری‌های جاذب و مولد سفر در حوزه نفوذ است.

از دیگر اقدامات مورد نیاز در این مطالعه می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد؛

  • برداشت مشخصات كاربري‌ها در حوزه نفوذ مطالعه، تاثيرات منطقه‌اي و فرامنطقه‌اي، نيازهاي كاربري‌ها و…
  • برداشت موجوديت‌هاي حمل و نقل عمومي در محدوده
  • برداشت موجوديت‌هاي ترافيك سواره، مشخصات ترافيكي سواره‌روها، تركيب ترافيك، محل‌هاي توقف، محدوديت‌ها، پاركينگ‌ها، گره‌هاي ترافيكي، تجهيزات كنترل ترافيك و …
  • برداشت موجوديت‌هاي ترافيك پياده، كريدورهاي جريان و خطوط تمايل حركت جريان پياده، گذرگاه‌هاي عرضي همسطح و غيرهمسطح، اهداف حركتي، معضلات ايمني، عدم مطلوبيت‌ها و پتانسيل‌ها
  • برداشت موجوديت‌هاي ترافيك دوچرخه، مسيرهاي تعبيه شده، برنامه‌هاي آتي، معضلات و موانع موجود، عدم مطلوبيت‌ها و پتانسيل‌ها
  • برداشت ويژگي‌ها، ناهنجاري‌ها و يا پتانسيل‌هاي فرهنگي و اجتماعي در حوزه نفوذ مطالعه
  • اخذ و بررسي طرح‌ها و مطالعات فرادست و مرتبط در محدوده


قابل توجه کارفرمایان محترم:

جهت دریافت خدمات مشاوره حمل و نقل و ترافیک، کلیک کنید